Saturday, August 31, 2013

Kuivkäimla

Krt, mulle maal isegi meeldib elada. Senise kogemusega Vooremaal olen täitsa rahul. Muude toimetuste seas lõpetasin ka välikäimla ehituse mõnda aega tagasi. Mis alguses nägi välja vot selline:


Ehk siis oksajuppidega on täidetud üks sein. Niimoodi, et kaks vertikaalset puukaigast on kruvitud karkassile ja nende vahele käivad horisontaalsed lühemad kaikad. Samal põhimõttel tegin ka ülejäänud seinad valmis ning ka uksed.


Triin küll arvas, et ehk on tegemist pigem kahe mehe tööga. Siiski, mõtlesin, et ehk saaks ka üksinda tehtud. Põhiidee oli vertikaalsed kaikad juba ära fikseerida ja siis otsida horisontaalseid juppe, mida vahele mahutama. Neid ma leidsin metsast, kus lõikasin maasvedelevatest okstest sobivad jupid. Samuti lõikasin maha mõningaid noori lepapuid või sobivaid oksi nende küljest. Lõpptulemus näha siin:



Taluvaldusel on ka saun ning sauna taha on paigaldatud puiduhoidla. Eelmine nädalavahetus tegin ära järgneva töö: puiduhoidlal on kaheosaline luuk. Ühele oli juba tõrvapapp korralikult fikseeritud. Teisele oli vaja see veel teha. Selleks sain kasutada klammerdajat, mida ma seoses ühe sisetööga majas olin juba kasutanud. Panin tõrvapapile kinni jupi, mis juba provisoorselt teist luuki kattis ning lisasin ülekattega veel ühe jupi pappi. 

Järgmiseks oli vaja fikseerida luugid. Selleks kasutasin uksehingesid.  Esmalt fikseerisin hingede ühe poole toetava raami külge akudrelli abil. 


Järgmiseks toetasin luugi vertikaalselt ühe pikema puuroika abil ja kinnitasin hinge teise osa luugi külge. Pildil on näha parempoolne luuk fikseerituna.


Ja selline näeb välja saun tagantvaates ühe külje pealt.

No comments: