Sunday, June 4, 2017

Viimane õhtu Eestis - Nõukogude Hipid ja Phloxi plaadiesitlus

Täna hakkan taas soojale maale sõitma. Seega eile võtsin viimast ja käisin kahel kultuuriüritusel. Tahtsin väga ära näha Terje filmi "Nõukogude hipid", aga ka Phloxi plaadipresekat Gennis, seega, kui välja kuulutati, et Phlox saab kontserdi lükata poole ühe peal öösel, siis oli selge, ei peagi väga ohverdama. Muidugi Tartu Popi ja Roki Instituudi kontsert jäi nägemata.

Hipifilm oli aga vägagi nauditav ja üsnagi mõtlemapanev. Arhiivimaterjalid, animatsioon ja intervjuud põhiliste tegijatega nõuka hipiskeenes ühes psühhedeelse rock-muusikaga raudse eesriide tagant andsid päris paeluva terviku.

Phlox on alati sama, alati teistmoodi. Omale rajale jääb see bänd kindlaks, aga muudatusi võib esineda näiteks instrumentatsioonis. Zilmeril oli väga põnev komplekt: tommide asemel rototomid ja ta kasutas pretsedenditult (vähemasti selle reporteri jaoks siis) elektroonilist perkussiooni. Mängis isegi poolelektroonilise trummisoolo ühe loo sissejuhatuseks.

Kalle mängis pea eranditult sopransaksofoniga. Paaris seniavaldamata loos kasutas ta oma puhksüntesaatorit. Kui veel arvestada Kristo üht efektirikast soolot, siis põhiliselt tegidki elektroonikat trummar, puhkpillimees ja kitarrist, Pearu mängis ainult Rhodesi. Muidu olid lood "Keri" pealt ja meeldiva üllatusena oli "Talu" albumilt "Augustin". Zilmeri kompositsioonid "Talu" pealt on ehk üks faktor, miks ma aastal 2014 kriitikute küsitluses Eesti parimate albumite selgitamisel mainisin oma isiklikus tabelis Phloxi suht kõrgel kohal - kolmandal kohal Röövel Ööbiku ja Epliku järel.

"Itku" jaoks oli kohal Jakapi ja kuigi lugu sai ehk veidi kiirustades mängitud, see, mis Jakapi teeb, on ikkagi geniaalne. Lutsoja elektriviiul oli ka meeldiv täiendus soolopilli näol.

Lisalugu oli "Käsi". Hullult hea, nagu ikka. Ostsin "Keri" vinüüli ka. Nii et on ka eesti muusikat, mida vinüülilt kuulata, kui soojale maale tagasi jõuan. Eile ostsin näiteks Gramophonetree poest Gennis Public Image Ltd debüütplaadi vinüülil ja Robi sõnul oli see väga heas konditsioonis. Andsin muide sinnasamma poodi ka oma uut albumit "Free Range Derangement", nii, et kel huvi on, võib sealt küsida.

Helenurm ja Prooso 
Zilmeri sett

Klein sopraniga

Klein, Zilmer ja Roots 
Klein EWIga

Liis Lutsoja

And last but not least: Roomet Jakapi

No comments: