Sunday, January 4, 2009

Sain oma kasutusse retrosündi


Pildil Junost-75 analoogsüntesaator.

Aitäh Kristjanile, kes täna tõi mulle Tartu korterisse kaks sovjeedi retrosüntekat. Esimene oli RMIF Miki ja teine Junost 75. Miki kohta ütles Kristjan, et sel on väga nõrk signaal. Ja ega ma tõepoolest pole sellest veel mingit heli välja saand. Aga loodetavasti saab sest kuidagi veel asja. Junost aga töötab küll.

Ainult, et alguses oli ta ikka kohutavalt häälest ära. Ja pealegi F-klahvid ei tööta üldse, välja arvatud ehk kõige kõrgemad helid. Kristjan ütles, et seda peaks saama häälestama, ent ta samas ei teadnud, kuidas see protsess käib. Otsustasin uurida ise, kuigi ma olen elektroonika alal suht võhik. Keerasin klaviatuuri alt kolm plaati lahti ja mulle avanes ostsillaatorite rida. Paistab, et häälestamiseks tuleb ostsillaatoreid kruvidest keerata. Hakkasin eksperimenteerima. Mul võttis jupp aega, enne kui ma taipasin, et 12 ostsillaatorit esindavad kromaatilist helirida Cst kuni Bni. Ehk siis esimene ostsillaator vasakult on C klahvidele, teine C-diees, kolmas D jne. Hakkasin keerama, kuni sain enamvähem adekvaatsele kõrgusele keeratud helid. Ja varsti oligi ta juba paremini hääles.

Homme peaks üks teine sõber mulle laenama kromaatilist häälestusplokki. Proovin siis selle abil homme sündi häälestuse täpsemaks saada. Vahepeal muidugi jämmisin kah. Proovisin isegi luuperi abil ühtteist mängida, harjutasin ka päris huvitavat analoogsündipõhist arranzeeringut ühest Multiphonic Rodenti kontsertpalast. Selle pilliga kindlasti salvestan ühtteist nii Opium Flirdi kui ka oma sooloprojekti heaks. Kui ma vaid teaks, kuidas seda F-klahvi mängima saaks korralikult. Ja mind huvitab, et kui keeruline on üldse elektroonika? Kas minusugusel oleks eeldust õppima elektr(oon)ilisi instrumente remontima? Igatahes ma ütlen, et sel sündil on ka päris lahe elektroonilise trummisaund, mida saab mängida kahe kõige madalama musta klahvi abil. Kasutan seda ära!

1 comment:

Eret said...

Tere Erkki!

Netiavarustes tuhnides leidsin su blogist, et said 2009. aasta alul elektriorel "Miki" omanikuks ent pole sellest häält välja saanud. Mis seis sul sellega praegu on ning kas võiksid olla huvitatud veel ühest?
Mul praegu üks seisab jõude ja ruumipuuduse tõttu pean sellest loobuma. Töökorda pole ma sel kunagi kontrollinud ent kõik põhiline tundub olemas olevat - ka pedaal ja väline võimendi. Kui oled huvitatud, võin vabalt vahetada näiteks mõne Multiphonic Rodenti albumi vastu :) Pill asub Tallinnas, Nõmmel, eks anna huvi korral märku. (leiad mu Facebookist Kristjan Maasalu nime alt või siis ühendu Eretiga, kellega oled kunagi vist isegi kokku puutunud)