Thursday, July 23, 2009

Kas elu ilma rahata on võimalik?

Siin üks lugu ajakirjast Details, mis kõneleb mehest, kes on juba peaaegu 10 aastat elanud ilma rahata. Praegu 48 aastane Daniel Suelo, kes elab Utah's ühes koopas, loobus rahast pärast seda, kui ta oli korduvalt näinud rahamajanduse negatiivseid efekte inimestele ja ühiskondadele ning oli saanud inspiratsiooni Indias elavatelt askeetikutelt. Suelo otsustas India sadhude eeskuju jälgida, ent mitte Indias, vaid Ameerikas. Sest rahata elu ultramaterialistlikus Ameerika ühiskonnas on tunduvalt suurem katsumus.

Isegi, kui elu ilma rahata pole tingimata igaühel võimalik, isegi kui minu mõtted rahast ja kurjusest tingimata tema omadega ei ühti, on see lugu ometi inspireeriv. Sest see innustab mõtlema, kui palju raha me tegelikult ikkagi vajame. Ja mis määrani on võimalik sõltuvust rahast vähendada. Igal juhul tundub elu, kus raha pärast pole vaja nii palju muretseda, ilusam elust, kus rahamured domineerivad.

Siin Daniel Suelo kodukas. Nii mõnegi essee siin on mõtlemapanev. Minu lemmik on aga see kirjutis armastusest ja omandiihast. Üks elegantsemaid kirjutisi armastuse teemal, mida ma olen lugenud. Suelo ise on homoseksuaal ja ta on aktsepteerinud, et ta ei pruugi leida partnerit. Ometigi ei vaeva teda üksindusemured. Sest üksindus on tihti mure meie enda peas, millest peab end lahti laskma samamoodi, nagu me kopsud lasevad lahti õhust, mida me hingame. Kes on õnnelik üksi, suudab olla ka õnnelik teistega.

1 comment:

Ti:a said...

tere, palun teie email aadressi, seda aadressile tiia@blogileht.ee