Saturday, February 16, 2013

Tsivilisatsioon tõepoolest sööb iseennast


Irja Tähismaa intervjueeris üleeilses VõrumaaTeatajas riigikogulasi elektrituru avanemise teemal. Keskerakondlane Tarmo Tamm mainis, et teab peret, kes lülitas elektriboileri välja ja hakkas vett pliidil soojendama. Tamme kommentaar: perekond naases eelmisesse sajandisse.

See ongi probleem lääne tsivilisatsiooniga. Kogu see progress, mis me taga ajame, muudab meid üha enam sõltuvaks suurkompaniide volidest ja taevas halasta, kui nendele teenuste eest maksmine hakkab üle jõu käima ja osad inimesed naasevad seeläbi jälle unustatud viiside manu, siis see on lääne tsivilisatsiooni seisukohast tagasiminek. Paraku on progress lääne tsivilisatsiooni stiilis täiesti jätkusuutmatu.

Mis saab siis, kui me kaotame laialdase ligipääsu elektrile? Internetile? Kui me ei saa enam autoga sõita nafta otsasaamise tõttu? Me võime ju tarbimisharjumustelt naasta minevikku, ent tulevikus võiksime olla ju selle võrra targemad, et teada: ammenduvatele maavaradele üles ehitatud progress ei ole ikka see, mis me tahaksime uskuda, et on.

No comments: