Friday, September 4, 2009

Meediaarvustus: Muusikat Nõudlikule Maitsele avasaade

Vaiko Eplik Showd ei ole enam. On nüüd "Muusikat Nõudlikule Maitsele" ja 1 septembril kõlas eetris avasaade. Kuigi põhiolemuselt on saade sama, kaasnesid nime muutusega ka muud muudatused. Sümpaatne oli kahe rubriigi lisamine: nädala enimkuulatud lugu ja Eesti rariteet. Eplik mängis esimeses Frank Zappa "Lemme Take You To The Beach". Olen nõus, et Zappa pop-lauludest on ka see üks mu isiklikke lemmareid, kuigi mõnede hardcore-Zappa fännide arust on laul throwaway. Eesti rariteet oli Tornaado kaver Kraftwerki "Das Modell", pealkirjaga "Seitse", ma arvan. Eplikut kuulsin esimest korda seda lugu mängimas juunikuu Genklubi konsal DJ-tamise ajal.

Muidu mängis Eplik kõvasti western swingi, ehk siis swing-muusika kantrilikumat ekvivalenti 1920-30ndatest aastatest. Ja Honest Jon plaadifirma kogutud maailmamuuusikat EMI arhiividest. Hästi palju harivat ajaloojuttu. Sain näiteks teada, et vanasti tegutsesid naistest plaadistavate lauljatena peamiselt prostituudid. Ja et elektrikitarri leiutamiseni viis vajadus slide-kitarri western swing ansamblis võimendada. Kusjuures eksemplar varajaseimast elektrikitarrisoolost ühes western swing palas kõlas tooni poolest mitte väga erinev Frank Zappa varajasest saundist!

Chalice'i muusikaline kujundus oli aga jama! Ma ei eita, et Jarek Kasar on andekas muusik, aga ma ei saanud aru, mis eesmärki tema kujundamine täitis. Mind pigem häiris. Vaiko Eplik võinuks jumala vabalt komponeerida oma saate jooks mõne meeldejääva instrumentaal-meloodia. Oleks efektiivsem olnud. Kas Vaiko soovis, et tema saade oleks rohkem popima ja noortepärasema maiguga? Kui see pisiasi välja arvata, siis tasub edaspidi kuulata ka tulevasi "Muusikat Nõudlikule Maitsele" saateid.

No comments: