Monday, April 30, 2012

Tuuripäevik Vol 3 - Terevisioon ja kokkuvõte

Multiphonic Rodent - Parem Kosmogoonia

Hakkasin esmaspäeva hommikul sõitma telemaja poole. Jube tihedaks osutus liiklus, nii et jõudsin napilt enne kokkulepitud aega kohale. Seejärel hakkasin kiiresti asju lahti pakkima, vahepeal ka grimmiruumist läbi. Sain enamvähem hakkama kõige sättimisega, ainus, mis veel kummitas, oli jällegi tõenäosus, et KP2 kaotab voolu. Vool sees ja õnneks jäi püsima.

Tuli korralik etteaste. Närvi oli kõvasti vähem sees, kui eelmine aasta tagasi, mil tegin Luuperikontserdi esimest osa. Mängisin oma osad peaaegu korrektselt, ainult klarnetil panin paar nooti mõõda. Vokaal võibolla tuli natuke kahvatu, kuid mul on kurk kähedaks läinud viimase 24 tunni jooksul. Külmetushaigus taas rünnakul!

Väga meeldiv oli hiljem Tartu jõudes näha, et klipp oli juba üleval eraldi. See oli väga tähtis uuendus, et ETV hakkas Terevisiooni muusikaetteasteid eraldi videoteks konvertima. Nüüd võib vabalt näidata oma live-esinemist telekas interneti kaudu ilma märkimata, et edasi selle ajanäidu juurde ja et arvesta heli-pildi sünkrooninihkega.

Minu esimene katse teha väikest viisi tuuri, mis viiks ka kodumaalt korraks välja, ei olnud majanduslikult edukas. Kohe kindlasti mitte. Raha ei teeninud, sain vaid kulud osaliselt kompenseeritud. Plaadimüük oli ka kesisem, kui Tartus 14ndal aprillil. Võibolla nii madalalt peabki alustama? Kuid sain väheke targemaks muusikategemise reaalsustest. Ja tõtt-öelda oli see couchsurfingu aspekt meeldiv lisandus minu kontsert-reisile.

Reisimine maksabki iseenesest raha. Nii et rahalisi kulutusi saab võtta kahte moodi: võtta seda, kui investeeringuna iseendasse. Teiseks, näha kontsertreisi kui reisina üldiselt oma majandusliku tegelikkusega. Lähtekohast sihtkohta jõudmine maksab alati raha, lihtsalt hetkel oli võimalik osasid kulutusi tagasi saada.

Soome reis oligi couchsurf-tripp plus konsa andmine. Ja vägagi meeldiv kultuuriline vahetus isenesest. Tulevikus võib vabalt ühendada kas või tuuritamist ja wwoof-imist. Mis ei tähenda tingimata iga päev ratastel olemist, vaid paar nädalat ausat talutööd ja siis reedel kuskil linnas mõni esinemine. Võimalik on ehk lisada ka mingi carpooling element sisse. Et kui tuuritad ja autos-tuuribussis vaba koht, siis miks mitte hõigata välja, et saab kas või Tartust Tallinna sümboolse tasu eest, mis aitaks kütusekulu pisutki leevendada.

Kokkuvõttes: ma teeks selliseid ekskursioone edaspidigi. Olenevalt võimalustest. Kuid nii mõnigi asi oleks teistmoodi, kui esimesel katsel.

No comments: