Monday, April 22, 2013

Wolfredt + Wrupk Urei

Käisin laupäeval Konkis vaatamas Wrupk Ureid ja Pia Frausist tuntud Margus Voolpriidu uut projekti Wolfredt. Rahvast oli vähe, kuigi sedasorti muusika väärib kindlasti enamat. Eriti nõme oli näha osasid inimesi kontserdi ajal baaris hängimas. Isegi niisuguse nišimuusika puhul käidakse üritustel enamasti mingitel muusikavälistel põhjustel, mis on natuke frustreeriv. Okei, see on küll tore, kui sedasorti kontingent raha maksab, et toetada üritust ja seeläbi ka esinejaid, aga ega siit mingit kestvat sidet bändide ja publiku vahel ikka ei arene küll. Parimal juhul on tegu puht utilitaristliku sümbioosiga: üritusele on vaja maksvaid kundesid, ent osa maksvaid kundesid tahab lihtsalt kuskil tantsu lüüa või selle puudumisel lihtsalt baaris õlut juua. Sedasorti jutt pole küll midagi uut, aga ega see probleem taha küll kuidagi aeguda.

Wolfredt pole võib-olla kellegi arusaam tantsumuusikast, kuid selline mogwailik lähenemine klassikalisele Seksound stiilis shoegaze'ile on veel üks võimalus rikastada Eesti instrumentaalmuusika maastikku. Voolpriit mängis basskitarri, midisünti ja metallofoni, teda toetas kaks kitarristi, üks mängis rohkem rütmipartiisid ja teine pigem juhtpartiisid, ühes loos ka poognaga mängu. Kuigi post-rock stiilis crescendodeni arendamine on juba vana ja mõnevõrra kulunud trikk, tundus mulle üks vali koht eriti maadraputavana.
Viimase loona tehti "The Lost Art of Humming" ja asi rokkis küll! Minu ainus kriitika puudutab arvutitaustadele toetumist, mis paratamatult tähendab loo suht staatilist samasust igal kontserdil. Võib-olla oleks mõistlikum võtta live-trummar, et "The Lost Art of Humming" jämmipotentsiaal lahti kangutada?

Wrupk Urei on viimasel ajal väga tihedasti mänginud. Oma käe sõrmedel oskan kokku lugeda hetkel neli kontserti sel aastal. Viis-kuus vast isegi, kui arvestada ka neid, mida pole näinud. Eelmine kord Candy Empire livel sattusin kokku vana tuttavaga, kelle hinnangul pole Eestis veel tehtud eriti krautrock stiilis muusikat. Mingis ühes loos aga tundus Wrupkil küll toimivat väga klassikaline motorik-gruuv. Võib-olla nemad suudaksid ka krautrokki teha, kui tahaksid?















No comments: