Tuesday, June 16, 2009

LA avangardisti hullumeelne esitus Tapperis


Pildil Ariel Pink omas lavalises elemendis.

Los Angelese avangardisti ja ekstsentrilist popmuusikut Ariel Pinki soojendas harva laval nähtav Galaktlan oma laivgrupiga. Teistmoodi oli selle muidu instrumentaalse space-rock-kollektiivi etteastes külalisvokalist Kadi Uibo ülesastumine ühes loos.

Galaktani kvartett tegi lühikese soojenduse, mängides vaid ligi 40 minutit.

Veidi enne kella kümmet jõudis lavale Ariel Pink oma saatebändiga Haunted Graffiti. Peakangelane oli riietunud drag’i (punane seelik ja puha), tema lavaline liikumine oli kaootiliselt tuigerdav ning tema lugude vaherepliigid olid enamasti puhas teadvuse vabal voolul põhinev nonsenss. Ainuüksi tema lavalolekust, milles oli märgata erilist joobumust, oli selge, et Ariel Pinki puhul on tegu tõeliselt ekstsentrilise muusikunatuuriga.

Puhas garaažirokk

Omapärase (kodu)stuudiosaundiga muusikute puhul tekib alati küsimus, kuidas see artist laivis kõlab. Viieliikmelise Haunted Graffiti esituses omandas Ariel Pinki lo-fi pop-psühhedeelia raju garaažipungiliku jume. Bänd kõlas nagu autentne 60ndate obskuurne garaažiroki bänd, neogaraažiroki imiteerijatega polnud siin midagi ühist.

Mõnigi lugu, nagu «Trepanated Earth», omandas laivis kohati intensiivsuse taseme, mis võrreldav metal’iga, või vähemalt Boredoms-tüüpi mürarokiga. Tundus ka, et Haunted Graffiti teeb mõnelegi punkrokikollektiivile silmad ette. Dissonantsi, sündisaundide ja improvisatsiooniliste implikatsioonide poolest tekkis ka teatud sarnasus krautrokiga. Rariteetne versioon harvamängitud «Life In LA» loost, kus stuudiovariandi klarneteid asendasid kammipillid, sugereeris aga Zappa stiilis veiderdamist.

Kõik need stiililised nüansierinevused viitavad muusikakriitikute hinnangutele, et Ariel Pinki loomingus võib ära tunda mõndagi, mis viimase viie kümnendi jooksul on olnud underground rock’is põnevat ja uuenduslikku.

Eriti hästi joonistus see aspekt välja kontserdil. Mis oli üsna pikk, üle kahe tunni, sisaldades palju lugusid, mida Haunted Graffiti laval tavaliselt ei esita. Ja arvatavasti oli see isegi pöörasem kui Ariel Pinki keskmine laiv.

Kui ekstsentriline

Kontsert oli haruldane nähtus mitte ainult sellepärast, et Eestis esines oma võimete tipul olev tegija. Vaid ka seetõttu, et publik sai näha, kui ekstsentriline võib parimat sorti underground rock ikkagi olla. Mitmed muud tänapäeva tegijad tunduvad vaoshoitud, võrreldes üliküllusliku karismaga, mis paistab välja Ariel Pinki lavalolekust. Samas jällegi oleks tema imiteerimine ka mõttetu perspektiiv. Sest loomupärast ehedust (mida Pinkil on ohtralt) ei ole võimalik edukalt jäljendada.

Allikas: http://www.elu24.ee/?id=132122


Erkki kommentaar: Tavaliselt, kui ma artiklit kirjutan ja pärast lehest üle kontrollin, siis on tihti nii mõndagi toimetatud. Eks mu stiil ole ka suht lohisev, aga ikkagi kui tihti on võimalik tunda ära toimetaja käekirja? Eks ma muidugi ole oma stiili ka väheke lihvinud, lühendamine on keeruline, aga omaette kunst. Tänast artiklit lehest üle vaadates aga võib julgelt õelda, et seekord on mul hea meel, et toimetaja tegi nii head tööd.


Eks ma ise kirjutasin ka seda artiklit nii kuidas tuli. Hakkasin tegelt juba Tapperis pihta. Lihtsalt põhjusel et sõber Shype, kes võimaldas mulle öömaja, ei tahtnud veel koju minna. Siis pärast sattusime tema ja tuttavatega ka Nordic hotelli, kus Haunted Graffiti muusikud ööbisid, et vähe chillida. Ja ma kirjutasin üsna kähku oma artikli kokku, suutsin kokku panna siukse lõdva käega toksitud, aga asjaliku arvustuse. Ajasin veids juttu ka paari Haunted Graffiti liikmega. Küsisin üle, et mis lugude pealkirjad on, mida ma filmisin. Muusikud kirjeldasid, et Tallinna kontsert oli eriti special. Ja et seekord oli isegi veidram, kui tavaliselt. Palju lugusid, mida muidu ei esitata. Kõige sellega arvestasin arvustuse koostamisel ka. Küsisin ka, et kas Ariel oli purjus või ta ongi siuke hull ekstsentrik. Paistab, et võib õelda, et eks ta ongi nats kreisi üldiselt. Hotellis sain artikli valmis, Shype'i kodus veel selekteerisin pilte, mida Postimehele saata ja siis saatsin ära. Muidugi oli sekendusi fotode saatmisega, algselt üritasin korraga kõik attachmendid ühes saata, aga bounce'isid tagasi! Saatsin eraldi. Kella 4ks oli mu töö tehtud.

Galeriid Ariel Pinki laivist võib näha siin.

No comments: