Tuesday, October 20, 2009

Saksa avangardi täpsus ja jõulisus

Antud arvustus Blixa Bargeldi etendusest reedel Kanuti Gildi saalis ilmus kõvasti lühendatud variandis täna Postimehes. Avaldan lõikamata versiooni.

Saksa avangardi täpsus ja jõulisus

Reedel esines Tallinnas Kanuti Gildi saalis legendaarne Einstürzende Neubauteni vokalist Blixa Bargeld oma soolokavaga "Rede/Speech". Saksa avangardiguru on selle kavaga esinenud juba enam kui kümme aastat ja 16ndal oktoobril oli tema esimene kontsert Baltikumis.

Õhtu peategelane ilmus lavale kell 21 mustas ülikonnas ja demonstreeris alustuseks oma etenduse põhimõtet, esitades sissejuhatava pala vokaalile ja looperile. Mis algas vaikse ja madala üminaga, millele Bargeld vokaliseeris järk-järgult eritoonilisi kihte peale, kuni lõpuks kulmineerus avamäng kõrvulukustavalt valjude kriisetega. Sedasi demonstreeris Bargeld mitte ainult oma hääle ulatuslikku diapasooni, vaid ka jõudu. Bargeld oskab vokaalselt trikitada, samas pannes selle ka üsna võimsalt kõlama. Avademonstratsioon andis aimu ees ootavast intensiivsusest.

Edaspidi järgnes terve programmaatiline seeria pseudoteaduslikke vokaaleksperimente. Alguses lõi Bargeld ingli DNA kombineerides inimese ja tuvi geneetilised andmed. Kahtlemata lähtub Bargeld omaenda loogikast, kuidas ta inimhääle ja looperi abil teatud situatsioonid lavastab, mis ei pruugigi alul mõistetav olla. Igatahes oli tulemuseks nüüdki kurdistavalt valjuks kulmineerunud müraatakk, milletaolist suudaks teha vaid mees, keda tuntakse võime järgi teha inimlikkusest väljapoole jäävaid hääli.

Edaspidi kutsus Bargeld ka publikut osa võtma. Näiteks kosmoseloomise eksperimendis lasi ta tekitada kosmose loomiseks vajaliku kiirguse, pannes publiku ümisema pikka madalat nooti. Millele salvestas looperisse peale tähtsaimate planeetide ja taevakehade nimed täpselt välja arvestatud intervallide järgi. Blixa Bargeldi etteastet sobibki hästi iseloomustama täpsus. Kuitahes kaootiline tema avangardne esitus ka ei tunduks, võib kindel olla, et kõik on tema etteastes kindlalt välja arvestatud. Kuigi Bargeldi etenduses esineb improvisatsiooni, on tema kava üldjuhul siiski hoolega läbimõeldud.

Kõige spontaansem on Bargeld kahtlemata publikuga dialoogi astudes. Pärast Saksa autobahnidel kumava techno parodeerimist lahkus Bargeld korraks lavalt ja kui publik ta tagasi plaksutas, palus ta eestlastel pakkuda sõnade poksiringiks välja kaks eestikeelset sõna . Pakkumiseks läks üsna palju erinevaid variante, kuid lõpuks jäi Bargeldile meelde "viha" ja "perse". Eriti viimase sõna õppimist oli publiku jaoks üsna amüsantne kuulata. Juhus dikteeris selgelt, mis sõnad poksiringi lähevad ning kumb vastastest võidab. Tasavägises võitluses, kus nagu Bargeld ise naljatas, oli kahel sõnal erinevad võitlustaktikad, jäi lõpuks peale see ropum sõna.

On tõenäoline, et Blixa Bargeldi kava "Rede/Speech" enamik etendusi on olnud põhiolemuselt sarnased. Samas esimest korda seda etendust kuulama sattudes on põnev elamus sellegipoolest garanteeritud. Kui publiku hulgas oligi inimesi, kelle jaoks ei olnud päris esimene kord "Rede/Speech" etendust näha, võib eeldada, et äratundmisrõõmu oli neile küllaga.

No comments: