Thursday, March 18, 2010

James Pantsi arvustus

Kollaaž-tantsupidu

17ndal märtsil astus Von Krahlis üles Ameerika produtsent ja multiinstrumentalist James Pants. Soojendas Orelipoiss, kes tegi lühikese, ent kaheosalise kava. Astudes lavale kolmveerand kaksteist öösel, saatis Jaan Pehk alul end elektrikitarril ja seejärel esitas fono taustal oma ekstsentrilisemat repertuaari. Pehki absurdimaigulised ja eneseiroonilised laulud sobisid heaks sissejuhatuseks James Pantsi sooloshow’le.

James Pants astus lavale vahetult peale Pehki pooletunnist kava, etendades rahvale kurioosset DJ-setti. Mis repertuaarivaliku poolest oli küll mõneti meinstriim, arvestades, kui palju psühhroki-, hevi- ja diskohitte võis ära tunda. Siiski oli Pantsi miksimine ikka eriliselt nihkes, vahel tundus, et nii mõnigi rahvale nii tuttav laul omandas James Pantsi käte ja masinate all eriliselt skisofreenilise pale.

Kuid show tegi põnevaks mitte ainult nihestatud miksimine, vaid ka karaoke. Vokaal polnud küll iseenesest kõige paremini kuulda, kuid laulmine andis setile nii mõndagi juurde. Ja muidugi ka trummimasin. James Pants näitas ennast üsnagi osava ja energeetilise perkussionistiga. Juba tema esimene soolo Queeni „We Will Rock You“ kuulsa plaksubiidi peale oli mõjuv. See oli üks indikaator esiteks esineja huumorimeelest (ja vaimukaid vaherepliikegi lendas publiku sekka) ja teiseks tema kollaažiesteetikast. Sest mis see roki- ja diskohittide sulatamine karaoke, trummimasinasoolode ning techno ja hiphopiga muud oligi kui üks kollaažilik tantsupidu.

Mitte, et James Pantsi sett oleks otsast lõpuni põnev olnud. Vahepeal oli ka igavaid kohti, eriti kui tundus, et tema etteaste taandub natuke liiga tüüpiliseks elektroonilise tantsumuusika DJ-setiks. Tähelepanu tõmbasid seti puhul ikkagi just huumori ja performance’i aspektid. Samuti oleks oodanud rohkem omaloomingut esitajalt.

Õnneks Pants siiski paar lugu oma repertuaarist ka ette kandis. Üldjoontes oli James Pantsi sett siiski piisavalt huvitav ning ka publiku jalg hakkas tatsuma. Kes teab, kuidas oleks mõjunud tol õhtul James Pantsi bändisett, mis on ju hoopis omaette nähtus.

Arvustus ilmub homses Postimehes.

No comments: