Tuesday, March 9, 2010

Mida tähendab tolerantsus?

Konservatiivide arust on tolerants kõigest eufemism igasugu pahede ja perverssuste heakskiidule. Eriti kohtab seda retoorikat homoabielude debattides. Tolerantsus laiemas mõistes võiks siiski tähendada midagi muud. Järgneb üks asjalik veebikommentaar artiklile Ameerika poisist, kes koolikiusamise tõttu enesetapu sooritas.

Bullying gets at the route of our culture. Namely, we are an intolerant people. We don't tolerate diversity well in this country. Children and adolescents only amplify what they learn from our socieity. Different=bad. We idolize phyical beauty/handsomeness and we WORSHIP sports stars. They are our gods and goddesses. They are the ideal and we are constantly measuring ourselves and OTHERS against that ideal.Until we learn to look beyond the superficial and truly value the goodness in others and see that part of us that unites us all...kids will continue to die due to bullying.

Ehk siis, tolerants võiks tähendada seda, et me ei mõõda kedagi ühe pealiskaudse mõõdupuu järgi, vaid hindame omapära ja headust igaühes. Seega, kes pole koolis tippatleet, ei peaks kannatama kiusamist ja vägivalda sellepärast, et ta ei vasta ei väliselt ega olemuslikult spordistaarile kui keskkoolikultuuri jumalakujule.

Mis puutub homoseksualismi, siis olenemata sellest, mida ütleb teoloogia seksuaalse sättumuse kohta, on ikkagi häbiväärne, et homosid koheldakse paariatena. Sama artikli kommentaariumis lisas üks teine kommentaator, et kui me tahame, et homorahvas panustaks ühiskonda rohkem, siis tuleb nende eest lastena hoolitseda. Kui noor homo või lesbi täiskasvanuks saab ja ta on kogenud enda ümber sallivat ja hoolivat kasvatust, siis tal tekib ka tahe ühiskonnale headuse eest vastu anda. Kui me aga kiusame neid, siis miks peaks nad üldse suhtuma austusega ühiskonda, mis neid põlgab? Arm sünnitab armastust ja ühtsust ja kõik võidavad sellest. Vihkamine sünnitab hirmu ja eraldatust ja kõik kaotavad.

No comments: