Wednesday, December 24, 2008

Hare Christmas, Hare Weihnachten


Pildil näituse "Hare Weihnachten" soundtracki esikaas.

Esmaspäeval tuli Orkutisse mulle scrap healt sõbralt ja tuttavalt muusikult Chunginilt:

HARE CHRISTMAS, HARE WEIHNACHTEN! das ist nicht kunst, das ist eine therapy Teisipäeval, 23. detsembril kell 19:00 avatame Tartus Y galeriis (Küütri 2) Jõulunäituse, mis pakub alternatiivi pühadekarusellile nii kirikutes kui ka kaubamajades. Näitus uurib jõulude tähendust nüüdisaegsele õhtumaa inimesile. Täpsemalt eestlasile. Seab vastakuti Jeesuse kui Jumalinimese käsitluse, kristliku pärimuse ning tänapäeva sekulariseerunud multikultuurse vaimu.

Asi tekitas huvi. Helistasin järgmisel päeval Chunginile ja selgus, et ta esitleb ka plaati. Et olevat siuke jõuluplaat omamoodi. Seadsin siis õhtul kella 7ks sammud Y galerii suunas. Toimus siis seal omamoodi näituse avamine, kus üleval olid jõuluteemalised tööd kunstnikelt nagu Berit Talpsepp, Kiwa, Jaan Toomik jt. Chungin oli koos Erkki Luuki, Lauri Urbi, Eerik Nõlvaku, Toomas Thetloffi ja Kiwa abiga teinud ka jõulunäitusele väikse saundtracki. Tegemist on seitsme looga lühialbumiga, kus üsna mitme loo autoriks Chungin, kes tol õhtul ka veidike laulis, saates ennast kitarril.

Nägin esimest korda Chunginit septembrikuus Genklubis, kui ta esimest korda esines akustilise kitarriga üksinda ilma Strap-on Faggotsita. Ja see oli tõeline elamus. See mees võib akustilise kidraga üksi kõlada palju lahedamalt ja ekstsentrilisemalt, kui enamik läänemaiseid Pitchforgi haibis hulpivaid nn. "friikfolkareid". Üks mu sõber võrdles ühte akustilist Chungini laulu "Pinocchio Is Dead" kuulates kuuldut Kagoga. Iseenesest auväärt võrdlus ja Kago on tõesti väga hea, aga see, mis Chungin teeb, on veelgi põnevam, ekstravertsem, humoorikam ja seksikam. Chungini puhul on tegemist väga julge inimesega, kellele ei valmista mingit probleemi olla tema ise. Tänapäevases silmakirjalikus ühiskonnas täis püüdlikku feiki ponnistamist on taoline julge otsekohene, isegi lapselikult siiras elevus üsna haruldane kvaliteet, eriti täiskasvanute seas. Huvitav, mis ta silmad küll sedasi särama paneb?

Kahju muidugi, et ma seekord fotokat kaasa ei vedanud ega pildistanud, rääkimata Chungini laulude videosse võtmist. Kuid näitus on kuni 31. detsembrini Y galeriis avatud. Ja plaati saab osta 75 krooni eest. Panen siia ülesse kuulamiseks ühe loo nimega "Setu Libajänesed".

No comments: