Monday, December 15, 2008

Kaugdistantsil ühissalvestamisest


Sedasi tavaliselt salvestan oma magamistoas.

Praeguse seisuga on bändikaaslane Ervin ansamblist Opium Flirt olnud juba 3 kuud Ungaris. Hetkel on meil käsil uue albumi projekt. Mispuhul võib julgelt öelda, et praktiliselt igat plaati oleme seni erineval ja omapärasel moel salvestatud. Seekord oleme siis sügisperioodi jooksul salvestanud kaugdistantsilt. Ehk siis: saadame teineteisele audiofaile ja salvestame omi asju peale. Tulemused on juba piisavalt vilja kandnud, et võib julgelt ka kogemusest muljetada.

Kaugdistantsilt kellegagi millegi salvestamine on idee, mida olin juba tükk aega tahtnud teostada. Kahtlemata on sel meetodil eeliseid: on piisavalt aega, et mõelda läbi, mida kellegi teise saadetud ideedele juurde lisada. Samuti on vabadus pingetest, mis võivad esineda stuudios erineva temperamendiga muusikute vahel (olgem ausad, mina ja Ervin oleme loomuselt ikka üsna erinevad tüübid, mis kohati muudab asjad keerulisemaks). Võib julgelt öelda, et kogemus on olnud huvitav.

Siiski on meetodil ka omad kitsaskohad. Peab pidevalt faile salvestama waveformidena, eriti kui mingis ühes loos on 5 või rohkem overdubi ja siis neid ülesse laadima. Selline asi tundub suht tüütu ja isegi väsitav. Salvestamine ise on suhteliselt köömes võrreldes failide ettevalmistusprotsessiga. Ja targem oleks kõik need failid muidugi alles hoida: mine tea, kuna salvestuspartner midagi ära kaotab, et siis oleks võimalik puuduv track uuesti uploadida. Ikka juhtub. Kõvakettal võtavad aina kuhjuvad failid ikka ruumi küll. Samas on mu praegune Apple'i laptop 2x mahukama kõvakettaga, kui eelmine Ordi läppar, mida ma kasutasin ja pealegi see arvuti ei kipu kokku jooksma, nii et ses suhtes ei kurda. Igatahes minu hoiatus nendele, kes plaanivad neti teel muusikalist koostööd teha on, et ühe loo kaupa võib see olla vägagi lahe, aga kui sa tervet albumit ette valmistad, siis võid maadelda motivatsioonivaegusega. Eks mulgi ole ideid, mis alles vajavad töötamist. Loodetavasti saab lähiajal neist asja.

Oma viieaastase bändisolemise kogemuse põhjal järeldan, et bändikontekstis on minu jaoks optimaalseim viis uut materjali toota valmistada bändiga juba prooviruumis ette mingeid lugusid, mis tulevad kas proovis või põhinevad kodus genereeritud ideedel. Hea oleks eriti kui saaks neid laivis ka enne mängida. Niimoodi tegelikult valmisid kaks viimast lugu Opium Flirdi CDl Tehislend: "CK" ja tiitelpala on salvestatud Vibratsiooni sessioonil Eesti Raadio stuudios, aga mõlemad lood omandasid oma vormi prooviruumis harjutades ja ka kontserditel esitades. See on väga orgaaniline ja loomulik protsess. Aga kõige rahulikum viis on muidugi üksi salvestada, kui oled kõike pille ise mängiv sooloartist.

Siin tirimiseks esimene lugu, mille oleme seni valmis saanud: The Hundred Days.

No comments: