Wednesday, December 24, 2008

Miks võlgadest vabanemine on oluline?

Ran Prieur kirjutas hea sissekande teemal, miks on tähtis ära maksta võlad.

Lugeja küsis Ranilt, et miks peaks üldse võlad ära maksma? Et kas võlgnikke hakatakse kuidagi jahtima või neid seaduslikult karistama? Ja tema vastus:

Esiteks on tegemist ebavajaliku riskiga ja et ohtlikel ja etteaimamatutel aegadel peaks igasuguseid riske vähendama ja kui sa oled võlgu, siis on dominatsioonisüsteemil seda lihtne sinu vastu ära kasutada. Võtta meeleldi laenu ilma kavatsuseta tagasi maksta tähendab algatada nullijääv konflikt jõududega, mis sinust võimsamad. Umbes nagu pangarööv. Isegi, kui moraalsel pinnal seda saaks kaitsta (olgem ausad, liigkasuvõtmisel baseeruv laenamine on eetiliselt kahtlane praktika), on see taktikaliselt hooletu.

Teiseks on võlgadest lahtisaamise nimel vaeva nägemine kasulik. Ran peab seda heaks spirituaalseks harjutuseks, õppimaks enesedistsipliini ja oskusi, mida on vaja selleks, et toime tulla majanduslikult rasketel aegadel. Oskused säästa raha on isegi väärtuslikumad, kui mida iganes saab raha eest osta.

Olen nõus. Elu ilma laenudeta ja võlgadeta on kadestamisväärselt rahulik. Pidevalt igasuguseid kodulaene, tarbijalaene, õppelaene jt kinni plekkida raske tööga tähendab äärmiselt stressirikast elu. Mina, kes ma stressi suht halvasti talun, sedasi elada ei tahaks! Samas vaesed inimesed ei suudaks kuidagi võlgadest vabaneda. Kuidas näiteks suudaks ennast aidata keegi, kellel on kaelas topeltneedus nimega õppelaenuvõlg ja mingi närune alampalga vääriline töökoht, kuna ta pole võimeline saama hästi tasustatud ametit? Eriti problemaatiline on see Ameerika ühiskonnas, mis Ran Prieuri sõnul oleks justkui meelega kallutatud sinna suunas, et enamik inimesi satub võlalõksu. Ega ei oskagi võlalõksude vältimiseks muud soovitadagi, kui äärmist ettevaatlikust ja igasuguste rahaliste situatsioonide hoolega läbihindamist.

No comments: