Tuesday, December 22, 2009

Kultuuriteadaanne: jõulunäituse "Achtung Xmas" avamine!

26. detsembril kell 21:00 avatakse Von Krahli Teatri baaris järjestikku teist aastat rändav näitusesari "Achtung X_mas!" (eelmisel aastal nimega „HARE CHRISTMAS, HARE WEIHNACHTEN!“ Tartu Y-galeriis), mis pakub alternatiivi pühadekarusellile nii kirikutes kui ka kaubamajades. Näitus uurib jõulude tähendust nüüdisaegsele õhtumaa inimesele, täpsemalt eestlasele ning seab vastakuti Jeesuse kui Jumalinimese käsitluse, kristliku pärimuse ning tänapäeva sekulariseerunud multikultuurse vaimu.

Mis need jõulud veel on? Mis on jõuludest saanud? Mis on jõulude tegelik sisu ja mõte? Kes on Jeesus, mis tähendust ta meile omab? Kuidas luua oma enda tootemit?

Ajugümnastika jõulukursus – otsmiksagaras jõulumõte tursus!

Alan Proosa vaatleb läbi fotoobjektiivi, mis on püha? Mis eristab sakraalset profaansest?

Erkki Luuk ja Erkki Hõbe kannavad esmakordselt ette oma uue, spetsiaalselt näituse avamiseks valminud missa. Hõbe kirjutab muusika, Luuk teksti. Üheskoos vaatlevad nad päkapiku äraspidist maailma läbi üksiklase habemiku silmade, seovad tema teekonna inimeste juurde mõtisklustega inimestest ja maailmast väljaspool inimsugu. Esimest korda jõulude ajaloos on meil võimalus näha jõule läbi päkapiku silmade.

Berit Talpsepp – installatsioon „GRACE“: moodne altar, millega viib kokku sarnaste nähuste erinevad elemendid, milleks on traditsiooniline kiriku altar ning argipäeva transtsendeeriv klubikultuur ja viimase altar koos puldi ning plaadimängijatega, mille taga toimetab teispoolsust ja lunastust vahendav dj.

Madis Luik küsib oma videoinstallatsiooniga, kuidas tänapäeva eesti inimene kirikus toime tuleb, kui ta sinna ainult jõuludel satub?

Akky Lippo katsetab maalitehnikaga, et uurida, kas igaühel on võimalik ise luua oma personaalne Jeesus.

Kiwa & Toomas Thetloff vaatlevad oma lõhna- ja heliinstallatsiooniga “Krudises Aisakell” kuidas kulgevad jõulud tühjuses.

Alver Ekast põimib kuuseboa ja hõbekuulid kriiskavaks virvarriks ning nimetab selle “Aprilliks”.

Boonus: noor kirjanik Birk Rohelend pritsib jõulumuljeid ja S.S.Fabrique sekundeerib talle improvisatoorselt sämpleri-pargi kammerorkestril.

Näituse kuraatoriks on Tartu Ülikooli teoloogiamagistrant Indrek Spungin aka Chungin.

Näituse avamine päädib elektroonilise tantsumuusika õhtuga „Y-MAS“, algusega kell 22:00

esinevad esinejad:

Chungin&Eva Naleva – Life goes like Russian Roulette!

Fuck You I'm a Robot - Fuck You Robocop!

Aivar Tõnso – Ulmemehe Päikesepõimik

S.S. Fabrique – Häppy Hardwhore

Barthol Lo Mejor – Dadamidgets Stegdimadad

No comments: